fredag 17 april 2015

Uskrsnje zeke



                                       Uskrsnje zeke                

       

Potrebno je: 

Oko 900gr prosejanog brasna 
30gr sveze germe (kvasca) 

1 kasicica secera (za kvasac)
1 kasicica soli  
100gr otopljenog putera 
2-3 vanilin secera  
100gr secera u prahu
narendana korica 1/2 limuna 
1 kasika ruma  
250ml mlakog mleka 
250ml mlake vode 
3 jaja + 1 jaje za premazivanje  

Priprema: 

Razmutiti kvasac sa malo vode,brasna i secera 
pokriti ga i ostaviti na toplpm mestu da nadodje.
U jednu vecu ciniju blago izmutiti jaja dodati 
mleko,vodu,nadosli kvasac,puter,secer u prahu, 
vanilin secer ,koricu limuna i so i rum. 
Sve dobro promesati i dodati malo brasna pa i 
dalje mesati zicom zatim dodati jos brasna i mesiti 
rukom. Brasno dodavati postepeno i mesiti dok ne 
dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruku i zidove  
cinije. 
Formirati glatku kuglu premazati je malo uljem, 
pokriti krpom i ostaviti na toplom oko sat vremena 
da nadodje i da se udupla. 
Nadoslo testo izruciti na radnu povrsinu posutu 
brasnom i premesiti blago. Testo zatim razvaljati  
 u jedan veci preavougaonik i okruglim kalupom 
ili casom vecom i manjom vaditi po dva kruga. 
Veci krug je za telo,a manji za glavu. 
Usi i nogice formirajte sami od malih kuglica od testa, 
a takodje i nosic. 
Za oci ide biber,a za brkove spagete. Od testa iseci male 
trakice za pantalonice. 
Pripremljene zeke premazati umucenim jajetom. Usima 
napreviti blagi rez obrnutom stranom noza. 
Zeke peci na 200C oko 20 minuta ili dok ne dobiju 
zlatno zutu boju. 
Bojom za kolace ih bojiti kada se prohlade. 

Od ovog testa mozete praviti i pilice i druge oblike po 
zelji. 
Da bi se napravile ove zeke potrebno je strpljenje i 
mora se raditi brzo jer se testo nadize. 
Znaci malo strpljenja i brzine i trud je zagarantovan,a 
vredno je truda.

Prijatno!




                                                       















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar