Uskrsnje zeke
Potrebno je:
Oko 900gr prosejanog brasna
30gr sveze germe (kvasca)
1 kasicica secera (za kvasac)
1 kasicica soli
100gr otopljenog putera
2-3 vanilin secera
100gr secera u prahu
narendana korica 1/2 limuna
1 kasika ruma
250ml mlakog mleka
250ml mlake vode
3 jaja + 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Razmutiti kvasac sa malo vode,brasna i secera
pokriti ga i ostaviti na toplpm mestu da nadodje.
U jednu vecu ciniju blago izmutiti jaja dodati
mleko,vodu,nadosli kvasac,puter,secer u prahu,
vanilin secer ,koricu limuna i so i rum.
Sve dobro promesati i dodati malo brasna pa i
dalje mesati zicom zatim dodati jos brasna i mesiti
rukom. Brasno dodavati postepeno i mesiti dok ne
dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruku i zidove
cinije.
Formirati glatku kuglu premazati je malo uljem,
pokriti krpom i ostaviti na toplom oko sat vremena
da nadodje i da se udupla.
Nadoslo testo izruciti na radnu povrsinu posutu
brasnom i premesiti blago. Testo zatim razvaljati
u jedan veci preavougaonik i okruglim kalupom
ili casom vecom i manjom vaditi po dva kruga.
Veci krug je za telo,a manji za glavu.
Usi i nogice formirajte sami od malih kuglica od testa,
a takodje i nosic.
Za oci ide biber,a za brkove spagete. Od testa iseci male
trakice za pantalonice.
Pripremljene zeke premazati umucenim jajetom. Usima
napreviti blagi rez obrnutom stranom noza.
Zeke peci na 200C oko 20 minuta ili dok ne dobiju
zlatno zutu boju.
Bojom za kolace ih bojiti kada se prohlade.
Od ovog testa mozete praviti i pilice i druge oblike po
zelji.
Da bi se napravile ove zeke potrebno je strpljenje i
mora se raditi brzo jer se testo nadize.
Znaci malo strpljenja i brzine i trud je zagarantovan,a
vredno je truda.
Prijatno!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar